Incydenty terrorystyczne w najważniejszych kurortach turystycznych na świecie 2001 - Czernecki, Krzysztof (My University, 2014)
Celem niniejszej pracy było przedstawienie najważniejszych problemów, jakie pojawiają się w związku z atakami terrorystycznymi w miejscach, które są traktowane jako atrakcyjne cele turystyczne. Ataki terrorystyczne w miejscach szczególnie często odwiedzanych przez turystów są niezwykle ważnym problemem. Zagrożenia tego typu często pociągają za sobą problemy natury politycznej, finansowej, a przede wszystkim zagrażają bezpieczeństwu osób postronnych. W niniejszej pracy przedstawiono różne oblicza terroryzmu oraz jego specyfikę w odniesieniu do różnych regionów świata. Dzięki temu możliwe było pokazanie złożoności zjawiska, jakim jest terroryzm oraz opisanie najważniejszych problemów branży turystycznej, jakie pojawiły się w szczególnym natężeniu po atakach z 2001 roku.

The principal aim of this study was to describe all main problems, which are related to the terrorists attack in the most important and most frequently visited tourist destinations in the world. These attacks are very serious problem, because they influence many fragile spheres of life, such as political and financial issues and most of all public safety. In this study the author showed many different faces of terrorism and set forth the specific problems of attacks in the several places all around the world. The variety of chosen examples allowed to show many problems with acts of terrorism, which a branch of tourism must face every day, especially since 2001.
The terrorists attacks in the most important tourist destinations in the wordl after 2001
Keywords: terroryzm; destynacja turystyczna; turystyka; zamach; incydent; atak terrorystyczny; terrorism; tourist destination; tourism; assassination; incident; terrorist attack