Migracje zarobkowe Polaków w obliczu swobody przepływu osób w Unii Europejskiej - Śliwa, Beata (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja migracji zarobkowych polskiej siły roboczej, która ma związek z przystąpieniem naszego kraju do Unii Europejskiej. Uwzględnione zostały też ruchy wędrówkowe w okresach wcześniejszych. W opracowaniu przedstawiono także korzyści i negatywne skutki płynące ze wzrostu skali migracji po 1 maja 2004 roku. Metody badawcze zastosowane w niniejszej pracy to w szczególności analiza literatury. Problemem migracji zarobkowych Polaków zajmowali się między innymi tacy autorzy jak: Paweł Kaczmarczyk, Marek Okólski i inni. Zastosowano również ankietę własnego autorstwa. Wykorzystano także opracowania i artykuły z czasopism, których wykaz zamieszczam w bibliografii. Analiza wykazała, że najczęściej migrują ludzie młodzi, stosunkowo dobrze wykształceni, a za granicą często wykonują prace nie wymagające wysokich kwalifikacji. Po akcesji dostrzeżono problem niedoboru pracowników na stanowiskach wymagających specjalistycznych umiejętności. W przypadku osób młodych podejmowanie pracy za granicą ma raczej charakter czasowy. Z powyższego opracowania można też wysnuć wnioski, że największą rolę w podejmowaniu decyzji o wyjeździe odgrywa niekorzystna sytuacja na rynku pracy w Polsce. Niskie zarobki skłaniają do poszukiwania pracy w innych państwach Unii. W polskim społeczeństwie dominuje tendencja wyjazdów, które mają na celu jak największy zarobek i powrót do kraju po kilku miesiącach.
Migrations of Poles in the face of freedom of people movement in the European Union
Keywords: migracja ludności; migracja zarobkowa; rynek pracy; Polska; Europa