Ocena procesu restrukturyzacji finansowej i organizacyjnej na przykładzie firmy Stalexport S.A. - Pytel Jagoda (My University, 2007)
Przeprowadzanie procesu restrukturyzacji w przedsiębiorstwie uwarunkowane jest niezwykle dynamicznymi i zmiennymi warunkami współczesnego otoczenia. W dzisiejszych czasach zmiany stanowią nieodłączny element zarządzania organizacją, wyznaczając jej dalszy kierunek rozwoju. Firma, która chce się liczyć na rynku krajowym oraz zagranicznym musi zaakceptować „reguły gry” jakie pojawiły się w nowoczesnej gospodarce. Jest to konieczne w celu dostosowania się do przemian, które można zauważyć w zakresie postępującej globalizacji, pojawiania się nowych rozwiązań technicznych, technologii informacyjnej oraz zróżnicowanych preferencji konsumentów. Przemiany będące rezultatem wdrażanej restrukturyzacji mogą dotyczyć różnych obszarów działalności firmy. Uzależnione jest to od sytuacji w jakiej znalazła się ona przed podjęciem decyzji o reorganizacji. Konieczność jej zastosowania często stanowi niezbędny warunek dalszego funkcjonowania przedsiębiorstwa. Z uwagi na złożoność problemu jakim niewątpliwie jest proces restrukturyzacji realizowany w niezwykle zmiennych okolicznościach, wymaga on dogłębnej i całościowej prezentacji. Zasadniczym celem pracy jest ukazanie przebiegu procesu restrukturyzacji finansowej i organizacyjnej Firmy STALEXPORT S.A. oraz przeprowadzenie jego oceny w zakresie zastosowanych metod oraz uzyskanych efektów. Podstawowa teza pracy została sformułowana jako: „Poprawa kondycji Firmy STALEXPORT S.A. może nastąpić tylko poprzez właściwie dobrane i uporządkowane działania, które w literaturze przedmiotu określane są jako restrukturyzacja”.
Estimate of process of financial restructuring and organizational on example company Stalexport S.A.
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstwa; reengineering; lean management; TQM; just in time (JIT); firma STALEXPORT S.A.