Zastosowanie metody Sulzera do ustalenia wysokości wynagrodzeń zasadniczych w Przedsiębiorstwie Handlowym AUTOZBYT Alicja Bujak i Janusz Bujak Sp.jawna - Rogowska Izabela (My University, 2005)
Głównymi pojęciami podejmowanymi w niniejszej pracy są: wartościowanie stanowisk pracy oraz wynagradzanie pracowników. To kluczowe zagadnienia zarządzania zasobami ludzkimi. Wartościowanie stanowisk pracy to proces, za pomocą którego dokonuje się wyceny badanych stanowisk pracy w danej organizacji. Wyceny stanowisk pracy można dokonać w oparciu o szereg różnych istniejących metod wartościowania. W tym przypadku w oparciu o metodę Sulzera. Końcowym etapem postępowania jest klasyfikacja poszczególnych stanowisk pracy, objętych procesem wartościowania pracy, na podstawie czego dokonuje się ustalenia tabel wynagrodzeń. Wartościowanie pracy przeprowadzone za pomocą metody Sulzera ma określić poziom trudności pracy na poszczególnych stanowiskach pracy w Przedsiębiorstwie Handlowym AUTOZBYT, aby zobiektywizować proces przyznawania pracownikom tejże firmy wynagrodzenia zasadniczego.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; wynagradzanie; wartościowanie pracy; metoda Sulzera; system zarządzania personelem; przedsiębiorstwo handlowe