Zarządzanie kryzysowe w sytuacjach ekstremalnych na przykładzie Specjalistycznej Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej w Nowym Sączu - Kusion, Violetta (My University, 2015)
Przedmiotowa praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy zawiera informacje związane tematykę zarządzania kryzysowego, a mianowicie jego istoty, unormowań prawnych, organizację systemu zarządzania kryzysowego, źródła i przesłanki sytuacji kryzysowej. Kolejny wymienia rodzaje służb państwowych uczestniczących w tym procesie: Policję, Państwowe Ratownictwo Medyczne, Państwową Straż Pożarną, Straż Graniczą, inne służby i organizacje w oparciu o uregulowania prawne zawarte w ustawie o zarządzaniu kryzysowym, wymieniając ich zadania w sytuacjach kryzysowych. W rozdziale tym podano również przykłady najbardziej tragicznych w skutkach akcji ratowniczych w Polsce, w których brały udział te służby. Ostatni trzeci rozdział przedstawia historię powstania Specjalnej Grupy Poszukiwawczej - Ratowniczej w Nowym Sączu, podstawy formalno - organizacyjne, strukturę organizacyjną, podległość - dowodzenie, rozwiązania finansowe i logistyczne, a przede wszystkim udział tej Grupy w najbardziej spektakularnych akcjach ratowniczych w kraju i za granicą, podkreślając jej rolę w ratowaniu życia i zdrowia ludzi.

This thesis consists of three chapters. First chapter contains information connected with the theme of crisis management such as its essence, legal regulations, organization of crisis management system , the origins and circumstances of crisis situation. Next section mentions the types of state services taking part in this process: Police, State Emergency Medical Services, State Fire Brigade, Border Guards, other services and organizations based on legal regulations included in Act on Crisis Management. Their tasks in crisis situations are named in this part as well as some examples of the most tragic rescue operations in Poland with the participation of all mentioned state services. The last section presents the history of the Special Search and Rescue Group from Nowy Sącz, its formal base, organizational structure, subordination command, financial and logistics solutions. But first of all this part demonstrates the most spectacular rescue operations in Poland and abroad the Group took part in, highlighting its role in saving people’s life and health.
Crisis Management in Extreme Situations on the Example of the Special Rescue Group in Nowy Sacz
Keywords: zarządzanie kryzysowe; sytuacja kryzysowa; działania ratownicze; katastrofa naturalna; Państwowa Straż Pożarna; Straż Graniczna; Państwowe Ratownictwo Medyczne; organizacje pozarządowe; Specjalna Grupa Poszukiwawczo- Ratownicza w Nowym Sączu; crisis management; crisis situation; rescue operations; natural disaster; State Fire Brigade; Border Guards; State Emergency Medical Services; non-governmental organizations; Special Search and Rescue Group from Nowy Sącz