Analiza aktywnych form przeciwdziałania i zwalczania bezrobocia na przykładzie powiatu nowosądeckiego w latach 2009-2012 - Szabla, Maria (My University, 2013)
Problem bezrobocia jest jednym z najtrudniejszych problemów społeczno-ekonomicznych współczesnej gospodarki. Rozmiar następstw bezrobocia sprawia, iż polityka państwa dąży do tworzenia programów zmierzających do zmniejszania bezrobocia. Zadania w zakresie przeciwdziałania bezrobociu i aktywizacji zawodowej osób pozostających bez pracy realizowane są przede wszystkim poprzez Powiatowe Urzędy Pracy. Aktywne instrumenty rynku pracy oferowane poprzez urzędy pracy przyczyniają się do tworzenia nowych miejsc pracy, zwiększenia szans w znalezieniu zatrudnienia osobom poszukującym pracy, a także pomagają w rozpoczęciu własnej działalności gospodarczej. Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena funkcjonowania niektórych aktywnych form przeciwdziałania i zwalczania bezrobocia realizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego. Przeprowadzona analiza danych potwierdziła słuszność postawionych hipotez. Wyniki analizy uzyskanych danych potwierdziły, że aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu realizowane przez urząd pracy cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy i w dużej mierze są efektywne zatrudnieniowo. Pozwalają one na zwiększenie szans bezrobotnych na ponowne zatrudnienie oraz na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego.

The problem of unemployment is one of the most difficult socio-economic problems of contemporary economics. Due to the high rate of unemployment problem the state policy is oriented towards implementation of unemployment reduction programmes. The tasks related to combating unemployment and occupational activation of the unemployed are carried out primarily by local labour offices. Active labour market instruments offered by labour offices contribute to the creation of new jobs. They also increase the chances of finding employment for job seekers and help them in starting their own business. The aim of this thesis is to analyze and evaluate the working of some active forms of counteracting and combating unemployment implemented by the local Labour Office for Nowy Sącz County. The data analysis confirmed the validity of hypotheses made in the thesis. Obtained results have confirmed that the active means of counteracting unemployment which are carried out by the labour office, are very popular among people registered in and they are very effective. They also allow unemployed people to increase their chances of finding re-employment and gain valuable work experience.
The analysis of active forms of counteracting and combating unemployment based on an example of Nowy Sącz County in the years 2009-2012
Keywords: rynek pracy; instytucje rynku pracy; Fundusz Pracy; bezrobocie; programy rynku pracy; efektywność zatrudnieniowa; labour market; labour market institutions; the Labour Fund; unemployment; labour market programmes; employment effectiveness