Proces przekształcenia gminy wiejskiej w gminę miejską (na przykładzie Gminy Szczucin) - Cant, Barbara (My University, 2009)
Celem pracy jest analiza przekształcania gminy wiejskiej w miejską. W tej pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze: przekształcenie gminy wiejskiej w miejską motywowane jest korzyściami finansowymi i przywilejami prawnymi, jakie może osiągnąć gmina ; przekształcenie gminy wiejskiej w miejską wymaga przeprowadzenia procesu przygotowawczego, związanego głównie z uporządkowaniem szeregu spraw ; nie ma istotnych różnic w funkcjonowaniu gminy wiejskiej i miejskiej. Pierwszy rozdział pracy poświecony jest strukturze, zasadom działania samorządu terytorialnego, jego podziale terytorialnym i administracyjnym, organizacji i zasadom działania samorządu oraz podstawowej jednostce samorządu terytorialnego jakim jest gmina. W rozdziale znajduje się również podział na zadania gminy oraz organa gminy – jakie występują w gminie wiejskiej, a jakie w miejskiej. Celem drugiego rozdziału jest przedstawienie gminy wiejskiej i miejskiej, ich różnic i powiązań. Rozdział II mówi o podziale samorządu terytorialnego na gminy miejskie i wiejskie w Polsce oraz o ich gęstości występowania w poszczególnych województwach. Rozdział kończy opis różnicy funkcjonowania gminy wiejskiej i miejskiej. Rozdział drugi stanowi opis procesu przekształcania gminy wiejskiej w miejską. Ten rozdział ma na celu przybliżenie czynności jakie wykonuje gmina przy staraniu się o nadanie gminie statusu miasta, o wymogach formalnych jakie gmina musi spełnić oraz o korzyściach i wadach zmiany statusu gminy wiejskiej w miejską. Rozdział trzeci zawiera szczegółowa analizę procesu przekształcania Gminy Szczucin w gminę miejską. Mówi o wymogach formalnych i przygotowaniach jakie gmina musiała spełnić, żeby starać się o status miasta. Ostatni podrozdział opisuje spodziewane korzyści wynikające z przekształcenia Gminy Szczucin w gminę miejską. W pracy wykorzystano najnowsze pozycje literatury polskiej, liczne artykuły z prasy fachowej oraz materiały z Urzędu Miasta i Gminy Szczucin.
The process of converting a village commune into a city commune (taking as an example the Commune of Szczucin).
Keywords: samorząd terytorialny; gmina wiejska; gmina miejska