Analiza strategiczna firmy P.H.U. KUGUAR - Kuźma, Łukasz (My University, 2010)
Działalność każdej firmy oraz jej rozwój stanowią efekt właściwie funkcjonujących elementów. Przedsiębiorstwo to suma czynników między innymi takich jak zaplecze techniczne, kapitał finansowy, wiedza oraz plan działania. Przedmiotem pracy jest zagadnienie analizy strategicznej, jedno z fundamentalnych czynników pozwalających na skuteczne planowanie przyszłych posunięć. Celem pracy jest przede wszystkim określenie obecnej pozycji strategicznej, przyszłych stanów i otoczenia przedsiębiorstwa z punktu widzenia możliwości przetrwania i rozwoju firmy P.H.U. Kuguar. Praca składa się z czterech rozdziałów. Dwa pierwsze poświęcone zostały strategii samej w sobie i opisaniu metod pomocnych w trakcie analizy strategicznej. Natomiast trzeci przedstawia charakterystykę badanej firmy, jej sektora działania i sektora, w którym firma planuje znacząco rozszerzyć swoją działalność. Czwarty stanowi analiza przedsiębiorstwa, która pod koniec rozdziału pozwala wskazać pozycję strategiczną firmy. P.H.U. Kuguar nie jest pozbawione wad, jednak pomimo niedociągnięć, firma ta wypracowała swoją dobrą pozycję, która pomaga w osiąganiu swoich celów i pozwala na dalszy rozwój.
Strategic analysis of The P.H.U. KUGUAR Company
Keywords: zarządzanie strategiczne; analiza strategiczna; zasoby przedsiębiorstwa; analiza SWOT; metoda SPACE