Analiza procesu rekrutacji i selekcji na przykładzie Banku Spółdzielczego w Grybowie - Król, Aneta (My University, 2011)
Dobór odpowiednich pracowników do pracy w organizacji, stanowi jedną z głównych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi. Pozyskiwanie pracowników obejmuje metody przyjmowania pracowników, zatrzymania ich w organizacji oraz zapewnienia produktywnego charakteru ich pracy. Do najważniejszych aspektów pozyskiwania pracowników należy proces rekrutacji i selekcji, czyli działania mające na celu pozyskiwanie określonej liczby kandydatów ubiegających się o pracę i wybraniu tych, którzy są najbardziej odpowiedni z punktu widzenia danego stanowiska. Głównym przedmiotem tej pracy jest analiza procesu rekrutacji i selekcji na przykładzie Banku Spółdzielczego w Grybowie oraz charakterystyka stosowanych w tym celu technik i metod. Została ona przeprowadzona na podstawie przeprowadzonego wywiadu z pracownikami banku i udostępnionych materiałów w centrali banku. Z analizy wynika, iż w banku korzysta się z wielu różnych źródeł pozyskiwania personelu, a w procesie rekrutacji i selekcji są stosowane odpowiednie metody oraz techniki pozwalające na wybranie odpowiedniego kandydata na wakujące stanowisko.
An analysis of recruitment and selection process on the example of Bank Grybów
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja pracowników; selekcja personalna; bank