Sieci P2P - Krawczyk Tadeusz (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza, konfiguracja i testowanie programów w sieci p2p oraz programu BNBT (serwer sieci torrent), a także przybliżenie korzyści i zagrożeń związanych z ich użytkowaniem. Praca skoncentrowana jest na prezentacji najpopularniejszych programów służących do swobodnej wymiany plików między internautami na całym świecie. W części praktycznej przedstawiono budowę sieci bittorrent za pomocą programu BNBT Easy Tracker. Przedstawiono początki Internetu oraz technologii p2p. Autor wyjaśnia również pojęcie p2p oraz istotę programów p2p. Zawarty został również opis zasady działania wszystkich programów, które funkcjonują w oparciu o protokół TCP/IP. Przedstawiono charakterystykę sieci p2p z uwzględnieniem najpopularniejszych programów oraz zalet i wad klientów sieci P2P. Opisano zasady budowy i korzystania z sieci torrent. Zaprezentowano najpopularniejsze wirusy z marca 2006 roku, kwestie problemów związanych z używaniem sieci P2P oraz praw autorskich.
P2P Networks
Keywords: Internet; p2p; program BNBT; sieć bittirent; protokół TCP/IP; wirusy; prawa autorskie