Sponsoring w działalności promocyjnej na przykładzie Przedsiębiorstwa Carlsberg Polska - Kuźma Magdalena (My University, 2007)
Współczesny marketing kładzie nacisk na znaczenie marki. Zdobywanie właściwego wizerunku produktu, stało się warunkiem uzyskania akceptacji wybranej grupy potencjalnych odbiorców. Silna marka wyróżnia ofertę na rynku i sprawia, że w ocenie konsumentów wzrasta subiektywna wartość produktu. Marka traktowana jest jako rodzaj świadectwa, producent nie wstydzi się swojego wyrobu, podpisując go, gwarantuje jego jakość. W gospodarce rynkowej marka ma swoją cenę. Jak dowiemy się z dalszej części pracy dobra marka jest podstawą sukcesu biznesowego. W Polsce, podobnie jak na całym świecie można zaobserwować coraz większe zainteresowanie budowaniem silnej i indywidualnej tożsamości przedsiębiorstwa. Jedną z metod, chętnie wykorzystywanych przez współczesne podmioty w kreowaniu wizerunku firmy lub marki jest sponsoring. Pozwala on na upowszechnienie nazwy firmy i jej produktów. Na dzień dzisiejszy sponsoring jest jedną z najszybciej rozwijających się form promocji. Jego istotą są skojarzenia, dzięki którym pozytywny obraz sponsorowanego przenosi się na sponsora. Firmy poprzez działania sponsorskie, chcą ukształtować w świadomości potencjalnych konsumentów jak najlepszą osobowość. Powszechnie wiadomo, że sponsoring przeprowadzony przez firmy nie jest akcja charytatywną chociaż często bywa pojmowany jako forma dobroczynności. Inwestycja w przyszłość sportu, edukacji czy też kultury jest także korzystna dla firmy, która dzięki sponsorowaniu wyżej wymienionych dziedzin tworzy określony wizerunek, co w przyszłości zaowocuje zwiększoną sprzedażą. Efekty działań sponsorskich możemy zauważyć w dłuższym przedziale czasowym. Celem niniejszej pracy jest możliwie wszechstronne opisanie problematyki sponsoringu. Zagadnienie to zajmuje bardzo istotne miejsce w promowaniu przedsiębiorstwa. To narzędzie, które wiąże bardzo silną więź psychiczną firmy z klientami. Umożliwia transfer pozytywnego wizerunku sponsorowanego na produkty firmy, poprzez wywołanie łańcucha skojarzeń. Znak sponsora towarzyszy imprezom lub działaniu sponsorowanych instytucji. W przypadku produktów, których reklama jest ograniczona przepisami prawnymi są to na przykład wyroby tytoniowe czy alkoholowe, sponsoring jest często jedyną możliwością promocji masowej. Ważnym argumentem przemawiającym za stosowaniem sponsoringu jest również zwiększające się zainteresowanie masową rozrywką oraz wzrost świadomości społecznej.
Keywords: działąlność promocyjna przedsiębiorstwa; sponsoring; planowanie działalności sponsoringowej; firma Carlsberg; strategia rozwoju; ocena skuteczności sponsoringowej