Wartościowanie stanowisk pracy ze szczególnym uwzględnieniem metody MEBATOR w firmie Black Red White S.A. - Droździel Bartosz (My University, 2006)
Wartościowanie pracy jest jedną z wielu „rodzin” metod i technik organizatorskich, jednakże zajmuje szczególnie ważną pozycję graniczną pomiędzy funkcją organizowania i funkcją motywowania, które są z kolei podstawowymi funkcjami zarządzania. Wartościowanie pracy jest punktem wyjścia metod i technik motywacyjnych, odnosi się głównie do motywacji ekonomicznej, która jest realizowana za pomocą określonych form i systemów płac. Jak się okazuje wartościowanie pracy jest jedynym racjonalnym narzędziem, które może wprowadzić porządek w systemach taryfowych obejmujących taryfikatory kwalifikacyjne i tabele płac. Porządek w systemach taryfowych jest warunkiem właściwego działania systemów płac rozumianych jako sposoby wynagradzania, a w konsekwencji właściwej realizacji funkcji motywacyjnej w zarządzaniu przedsiębiorstwami. Celem ogólnym jest zaprezentowanie wartościowania pracy jako narzędzia kształtowania płac zasadniczych w firmie, natomiast celem szczegółowym ukazanie specyfiki i uwarunkowań metody MEBATOR w wartościowaniu stanowisk pracy w Spółce Akcyjnej Black Red White.
Assessment of work positions using the MEBATOR meth od in the company Black Red White S.A.
Keywords: wartościowanie pracy; kształtowanie płac; metody wartościowania pracy; metoda MEBATOR; klucze analityczne do kryteriów; Spółka Akcyjna " Black Red White"