Umiejętność zarządzania czasem własnym a stres menedżerski - Cugier, Dominik (My University, 2009)
Celem przedłożonej pracy jest prezentacja wariantu radzenia sobie ze stresem, z którego mogą skorzystać menedżerowie. Realia, które nas dotykają w cywilizacji współczesnej, a także coraz więcej zadań, jakie musimy wykonać w coraz to krótszym czasie. W pewien sposób informują, że bezpieczny dla menadżerów poziom jest często przekraczany. Menedżerowie w pewien sposób mogą minimalizować skutki działania stresu poprzez odpowiednie zagospodarowanie swojego czasu. Praca składa się z pięciu rozdziałów, w których kolejno omówiono problematykę. Rozdział pierwszy pracy poświęcony jest ogólnym zagadnieniom związanym ze stresem. Omówiono pozytywne i negatywne jego skutki. Przedstawiono zagadnienia związane ze stresorami oraz ich rodzajami. Pokazano również metody radzenia sobie z tym problemem. Odniesiono się do zagadnień związanych z osobowością typu A, B, C. Rozdział drugi poświęcony jest zarządzaniu czasem. Określa znaczenie czasu, wpływ czasu wolnego oraz czasu pracy. Praca przedstawia również ogólne metody zarządzania czasem menedżera. Rozdział trzeci prezentuje proces zarządzania ze szczególnym uwzględnieniem menedżeringu oraz osoby menedżera. Określono kim jest menedżer w literaturze przedmiotu. Przedstawiono jego wizerunek oraz cechy osobowościowe. Przedstawiono jak skutecznie powinien zarządzać menedżer. Część praktyczna zawarta w rozdziale czwartym i piątym, jest poświęcona analizie badań tematu zarządzania czasem a stresem w świadomości badanych menedżerów. Ukazano wyniki oraz weryfikację postawionych hipotez.
OWN TIME MANAGEMENT SKILLS AGAINST MANAGEMENT STRESS
Own time management skills against management stress
Keywords: stres; zarządzanie czasem; menedżer