Budowa portfela inwestycyjnego - wykorzystanie klasycznej i nowoczesnej teorii portfela w praktyce - Żelazko, Iwona (My University, 2013)
Rozprawa poświęcona jest zagadnieniu klasycznej i nowoczesnej teorii portfela. Praca zawiera przedstawienie teoretycznych podstaw budowy i zarządzania portfelem inwestycyjnym oraz prezentację skonstruowanego przez autora portfela inwestycyjnego. Portfel został zbudowany w odniesieniu do wniosków z analizy rynku. Do określenia efektywności portfela oraz poszczególnych jego składników wykorzystano wybrane mierniki: Sharpe'a, Treynora, Jensena, Modigiliani, Sortiono, Stosunek potencjału wzrostowego. Analiza efektywności została wykonana dla okresu 2009-2012. Benchmark dla zbudowanego portfela stanowił koszyk składający się z deklarowanych wzorców dla poszczególnych elementów w proporcjach zgodnych z udziałem danego aktywa w portfelu. Portfel tworzą akcje 3 spółek WIG20 oraz jednostki uczestnictwa trzech funduszy inwestycyjnych (papierów dłużnych, rynku pieniężnego, surowcowy). Portfel jest zdywersyfikowany pod względem liczby oraz specyfiki instrumentów. Struktura portfela nie podlegała zmianom w okresie inwestycyjnym - pasywne zarządzanie. Analiza wykazała, że na rezultaty portfela największy wpływ miały zmiany w zwrotach z inwestycji w akcje spółek giełdowych (zwłaszcza GTC SA). Tytuły uczestnictwa stanowiły element stabilizujący wartość portfela ze względu na relatywnie niewielką skalę bezwzględnych zmian zwrotów. Dobrane do portfela elementy charakteryzował wysoki stosunek potencjału wzrostowego, co stanowi dobry prognostyk na kolejne kwartały.

Master thesis is devoted to the problem of classic and modern portfolio theory. The diploma dissertation consists of presentation of the theoretical bases for the construction and management of the investment portfolio and a presentation of investment portfolio created by the author. The portfolio structure refers to the conclusions from the analysis of the market. The selected indicators such as: Sharpe, Treynor, Jensen, Modigiliani and Sortiono ratio, Upside ratio were used to evaluate the efficienty of portfolio and each of its components. The analysis was based on the data for the period 2009-2012. The benchmark's portfolio includes benchmarks for all component. The structure of it refers to the share of securities in portfolio. The portfolio consists of stocks of 3 companies building WIG20 index and units outstanding of 3 mutual funds (bond fund, money market fund, commodities fund). The portfolio is diversified when it comes to the number of its components and their specification. The portfolio was passively managed - no changes in portfolio structure within investment period. The portfolio return volatility was mostly determined by changes in return of investment in GTC stocks. The units outstanding were steady elements of portfolio due to relative small absolute scale of changes in return. There are good perspectives for the nearest future because of high values of upside ratio for portfolio elements.
Investment portfolio construction - the use of classic and modern portfolio theory into practice
Keywords: teoria portfela; efektywność portfela; ryzyko systematyczne; ryzyko rynkowe; benchmark; dywersyfikacja portfela; portfolio theory; portfolio efficiency; systematic risk; total risk; portfolio diversity; diversification of the portfolio