Pomoc społeczna wobec biedy jako problemu współczesnej rodziny w ocenie klientów instytucji pomocowych w Nowym Sączu - Sobusiak, Katarzyna (My University, 2015)
W pracy omówiono zagadnienia związane z działaniami pomocy społecznej w odbiorze rodzin będących jej klientami, a które borykają się z problemem biedy. Celem pracy jest rozpoznanie, jak pomoc oferowana przez państwo wspomaga polskie rodziny, które znajdują się w trudnej sytuacji finansowej i materialnej, przede wszystkim z perspektywy tego, jak owa pomoc jest odbierana i oceniana przez same rodziny. Główną metodą badawczą jaką posłużono się jest metoda sondażu, aby uzyskać odpowiedzi na postawione przez badacza pytania zastosowano ankietę. Analizie poddano stu sześćdziesięciu respondentów, klientów instytucji pomocowych w Nowym Sączu, wykorzystano metodę opartą na dostępności badanych. W wyniku analizy uzyskanego materiału badawczego udowodniono, że pomoc społeczna wobec biedy jest niewystarczająca. Badania wykazały także, że dla współczesnej rodziny pomoc społeczna oferuje tyko doraźne formy pomocy, nie zwalcza ubóstwa. Badania potwierdziły również, że działalność pomocy społecznej powoduje „uzależnianie” się klientów od korzystania z pomocy społecznej, ale nie wskazały jednoznacznie jakie czynniki wpływają na takie postępowanie.

The paper deals with functioning of social services as seen by families which are their clients and which are fighting with poverty. The goal of the paper is to discover, how the public aid helps Polish families being in difficult financial and material situation - first of all, from the perspective of these families’ views and opinions. The main research method was survey, a questionnaire was used to collect answers to the questions posed by the researcher. One hundred and sixty respondents took part in the survey, being clients of social service institutions in Nowy Sącz. They had been selected using the criterion of their availability. The survey results show that aid provided by these institutions in terms of fighting poverty is inadequate. The research has also shown that a contemporary family can only receive short-term, relief kind of assistance, without fighting the sources of poverty. The research has corroborated the observation that social services generate clients’ dependency on social assistance, at the same time showing which factors are responsible for this state of things.
Social assistance for contemporary families affected by poverty as seen by the clients of Nowy Sącz social services institutions
Keywords: rodzina; pomoc społeczna; bieda; instytucja; family; social assistance; poverty; institutions; wsparcie; support