Warunki skutecznego funkcjonowania zespołu handlowego B2B na przykładzie KGHM Polska Miedź S.A. - Bączkiewicz, Jan (My University, 2010)
W badaniach przedstawionych w niniejszej pracy skoncentrowano się na trzech elementach. Są to: lider, komunikacja, normy. Pierwszy rozdział przedstawia teorie zarządzania dotyczącą zespołu, jego funkcjonowania oraz wybranych czynników, które wpływają na jego skuteczność. Opisane są tu różne podejścia do tematu zespołów i jego skuteczności. Drugi rozdział przybliża zespół oraz organizację, w której ten zespół funkcjonuje. Opisuje również rynek, na którym działa. KGHM Polska Miedź S.A. jest dużym przedsiębiorstwem działającym na międzynarodowym rynku metali. Jest to rynek posiadający specyfikę odmienną od typowych rynków wyrobów przemysłowych. Jego odmienność polega przede wszystkim na tym, że ceny metali w dużej mierze ustalane są na giełdzie metali w Londynie, a liczba uczestników rynku jest ograniczona. Badany zespół handlowy ma zatem szczególny charakter, a rynek metali ma istotny wpływ na sposób jego funkcjonowania. Rozdział trzeci prezentuje problematykę badawczą pracy oraz metodologię badań. Przybliża on również teren i narzędzia badawcze. Ostatni rozdział przedstawia wyniki, przeprowadzonych badań, a także ich podsumowanie. Problematyka zespołu jest niezwykle ciekawa i ma szeroką literaturę. Badania przeprowadzone w ramach tej pracy umożliwiły bliższe zrozumienie mechanizmów funkcjonowania zespołu handlowego w KGHM Polska Miedź S.A. Potwierdzone zostały również postawione hipotezy. Okazało się, że kluczowe znaczenie dla sprawnego funkcjonowania grupy, ma skuteczna komunikacja.
Factors of effective trade team B2B on example KGHM Polska Miedź S.A.
Keywords: zespół; zarządzanie; organizacja; przedsiębiorstwo; zarządzanie zasobami ludzkimi; lider; komunikacja