Organizacja i zarządzanie współczesnym spa na przykładzie Hotelu Spa Dr Irena Eris Krynica Zdrój - Krynicka, Aneta (My University, 2010)
Celem pracy jest prezentacja zasad i specyfiki organizacji funkcjonowania i zarządzania nowoczesnym SPA na przykładzie jednego z najbardziej znanych Hoteli SPA w Krynicy-Zdroju. Wybór podmiotu turystycznego typu SPA zdeterminował fakt, iż tradycyjne podmioty uzdrowiskowe, jakimi są sanatoria ewoluują – zgodnie z trendami społecznymi zachowań turystów – w kierunku podmiotów łączących w sobie zarówno zabiegi lecznicze, relaksacyjne i rehabilitacyjne z komfortem pobytu i jakością obsługi klienta. Praca przedstawia jeden z najbardziej znanych SPA w Polsce, który poprzez spełnienie wysokich standardów z zakresu jakości oferowanych usług, obsługi klienta oraz odpowiednie zarządzanie zasobami ludzkimi buduje swoją pozycję markowego podmiotu uzdrowiskowego na polskim rynku hotelarskim. Tak sformułowany cel pracy zdeterminował cząstkowe pytania badawcze: Na czym polega specyfika funkcjonowania podmiotu typu SPA na obszarze gminy uzdrowiskowej? W jaki sposób strategia organizacji i zarządzania prezentowanym SPA wpływa na kształtowanie wysokiego standardu obsługi klienta i stymulowanie polityki jakości? Jak klienci oceniają oferowane produktu turystyczne i jakość obsługi z perspektywy ich udziału w procesie doskonalenia procesu obsługi klienta? Pierwsze dwa pytania zostały zweryfikowane poprzez analizę przepisów prawnych i uwarunkowań organizacyjnych funkcjonowania polskich gmin uzdrowiskowych oraz zasad organizacji i zarządzania prezentowanego SPA. Weryfikacja pytania trzeciego wymagała przeprowadzenia badań ankietowych.
Organization and management of modern spa on a case of Dr Irena Eris Spring Spa in Krynica Zdrój
Keywords: uzdrowiska; turystyka; produkt turystyczny; hotelarstwo; analiza SWOT