Bezpieczeństwo energetyczne Polski ze szczególnym uwzględnieniem województwa małopolskiego - Majchrzak, Paulina (My University, 2013)
Celem pracy jest ukazanie polityki energetycznej prowadzonej w Polsce od roku 1989, poprzez moment wstąpienia do Unii Europejskiej, aż do chwili przyjęcia przez parlament ustawy określającej założenia przyszłej polityki Polski, w kierunku bezpieczeństwa energetycznego do roku 2030. Autor przeanalizuje stosunek wydobycia, produkcji i zużycia energii w województwie małopolskim. Praca składa się z trzech rozdziałów, w których kolejno autor omówi: definicję bezpieczeństwa energetycznego, obecną politykę rządu w kwestii omawianego tematu oraz już funkcjonujące ustawy i obecne zarządzanie surowcami energetycznymi. Przedstawia także założenia o zwiększeniu bezpieczeństwa energetycznego w Polsce, w kierunku wydobycia szeroko omawianych w latach 2010 - 2012 niekonwencjonalnych złóż surowców energetycznych z tak zwanych „łupków”, jakie są przewidywane wielkości złóż na terytorium Polski i na ile mogłyby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na ów produkt. Opisane zostaną założenia polityki Polski ku nowym technologiom energetycznym. Opisane są szeroko także odnawialne źródła energetyczne. W kolejnym rozdziale autor przedstawi sytuację dywersyfikacji surowców energetycznych w Polsce. Importowane surowce zostaną przedstawione w liczbach. Rozdział zakończony został opisaniem jak lepiej i racjonalniej wykorzystywać energię pochodzącą z rożnych źródeł. W trzecim rozdziale pokazana jest sytuacja województwa małopolskiego w sektorze energetycznym, jakie posiada własne zasoby energetyczne, moce produkcyjne istniejących elektrowni oraz wykorzystanie w tym województwie wcześniej opisywanych OŹE. Materiały wykorzystane w pracy pochodzą przede wszystkim z prasy, zarówno branżowej jak i codziennej, specjalistycznych portali internetowych oraz licznych opracowań naukowych, danych statystycznych. Publikacji książkowych odnoszących się bezpośrednio do omawianego zagadnienia jest niewiele.
Polish energy security with special emphasis Province Malopolska
Keywords: bezpieczeństwo energetyczne; polityka energetyczna; alternatywne źródła energii; surowce energetyczne; Polska