Analiza finansowa Grupy Lotos S.A. w latach 2009 – 2012 - Kiełbasa, Marek (My University, 2014)
Prezentowana praca magisterska zajmuje się zagadnieniami związanymi z analizą finansową przedsiębiorstwa, która służy ocenie firmy zarówno przez kadry zarządzające, jak i przez potencjalnych i bieżących inwestorów. Omówiona została struktura sprawozdania finansowego oraz zbiór sposobów prowadzenia analizy i badania tego sprawozdania, jak również sposoby interpretacji ich wyników. Analiza finansowa jest w gospodarce rynkowej bardzo ważnym narzędziem, stosowanym w zarządzaniu firmami oraz przy budowaniu portfela inwestycji kapitałowych przez inwestorów. Pokazana w pracy analiza statyczna i dynamiczna poszczególnych elementów działalności przedsiębiorstwa z osobna oraz jego całości ukazuje przydatność i uniwersalność zastosowań tego typu pomiarów i analiz.

Presented Master's Thesis deals with issues related to financial analysis of company, which serves both business evaluation by staff of managers, as well as potential and current investors. The paper discusses the structure of the financial statements and a set of ways of doing analysis and research of those reports, as well as ways of interpreting their results. Financial analysis in the reality of market economy is a very important tool used in management of companies and in building a portfolio of equity investments by investors. The static and dynamic analysis which shows individual elements of business activities and the business activity in general demonstrates usefulness and versatility of this type of measurements and analysis.
Financial analysis Lotos Group in the years 2009 -2012
Keywords: analiza finansowa; analiza wskaźnikowa; sprawozdanie finansowe; rentowność; financial analysis; analysis of indicators; financial statement; profitability