Analiza branży bankowej w Polsce - Kwiczala, Urszula (My University, 2013)
Branża bankowa jest częścią gospodarki krajowej i funkcjonuje w otoczeniu kształtowanym przez wiele czynników. Celem pracy jest kompleksowa analiza branży bankowej w Polsce, jako jednego z filarów krajowej gospodarki, w sytuacji globalizującej się gospodarki, perspektywy większej konsolidacji krajów w ramach Unii Europejskiej, a co za tym idzie tworzenia spójnego systemu bankowego, w założeniach celowych opartego na ponadnarodowej walucie – euro. Oczywistym jest, że w obecnych warunkach jednoznaczne określenia jak będzie wyglądała Europa w perspektywie nawet kilku najbliższych lat jest bardzo trudne, dlatego ważne jest, aby krajowy system bankowy był wystarczająco mocnym fundamentem gospodarki. W pracy zostaną przedstawione szanse oraz zagrożenia wynikające z posiadania sytemu bankowego w obecnym kształcie. Metoda analizy zastosowana w pracy ma dominujący charakter, a jej celem jest zobrazowanie obecnego stanu rzeczy. Synteza pozwoli na wyciagnięcie wniosków oraz przedstawienie możliwych wariantów rozwoju sektora.
Analysis of the banking industry in Poland
Keywords: branża bankowa; Polska; banki; system bankowy; analiza branży