Migracje Polaków do Wielkiej Brytanii: przyczyny i chęć powrotu - Duc, Marzena (My University, 2013)
Zjawisko ruchów wędrówkowych towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Z racji faktu, iż skala odpływu ludności jest duża, zagadnienie to stanowi także przedmiot zainteresowań środowisk naukowych. Najważniejszym aspektem poznawczym niniejszej pracy, jest rozpoznanie przyczyn ruchów migracyjnych Polaków na Wyspy Brytyjskie, jak również poznanie odpowiedzi na pytanie czy migranci chcą powrócić do ojczyzny czy nie. Dane, które zostały zaprezentowane w niniejszej pracy pochodzą z badań, które zostały przeprowadzone za pomocą kwestionariusza ankiety na terenie Wielkiej Brytanii. Całość przybliża zrozumienie pojęcia migracji, jej podział oraz skutki, a także poakcesyjny odpływ ludności. Przedstawia sytuację gospodarczo-ekonomiczną na polskim rynku pracy, oraz obejmuje temat funkcjonowania polskich migrantów zarobkowych na brytyjskim rynku pracy. Głównym motywem skłaniającym Polaków do wyjazdu za granicę jest praca. Migracje powrotne zależą w dużym stopniu od indywidualnych cech społeczno-demograficznych oraz zawodowych migrantów, strategii migracyjnych państwa, a zwłaszcza od kształtowania się sytuacji na brytyjskim i polskim rynku pracy. Wnioski z badań dotyczące kwestii ewentualnej, przyszłej reemigracji Polaków z Wielkiej Brytanii zostały oparte na wynikach analizy statystycznej.

Human-beings have been migrating since the dawn of time. Due to the rise in the numbers of people migrating, this subject area has become interesting for scientists. The most important aspect of this research is to discover the reasons behind the migrations of polish nationals to Great Britain, as well as to find out if those people are considering a move back to their country. Data used in this research come from questionnaires and surveys completed in the United Kingdom. The project explains the meaning of migration, migration division and the results of migration, and well as post-accession outflow of the population. It also shows the economic situation of the polish job market and the function of polish workers in the United Kingdom. The main reason for Polish citizens migrating to Great Britain is work. Return migration depends on individual social, democratic and professional reasons, as well as strategy of the country and the situation of the Polish and British job markets. The results from this project about future remigration of polish nationals from United Kingdom are based on the outcome of statistical analysis.
Polish migration to the United Kingdom: Causes and desire to return
Keywords: migracja; akcesja; rynek pracy; kryzys gospodarczy; Wielka Brytania; reemigracja; badania; ankieta; migration; job market; economic crisis; Great Britain; remigration; research; survey