The study of executive stock options - Sułkowska, Beata (My University, 2014)
Niniejsza praca dotyczy zagadnienia menedżerskich opcji a w szczególności ich znaczenia i wartości finansowej dla kierownictwa i akcjonariuszy. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy stanowi wprowadzenie do kwestii menedżerskich opcji. Rozdział drugi zawiera charakterystykę głównych metod wyceny opcji na akcje. Klucza część pracy stanowi rozdział trzeci, który ukazuje ciekawe ujęcie kwestii menedżerskich opcji oraz wynagrodzenia menedżerów. Na podstawie zaprezentowanych obliczeń i wniosków można stwierdzić, że stosowanie opcji menedżerskich zniechęca kierownictwo spółki do unikania ryzyka w wyborze projektów inwestycyjnych. Czwarty rozdział odnosi się do menedżerskich opcji, które wprowadzono w polskiej spółce PKN ORLEN. Przedstawione tu kalkulacje wykonano w oparciu o rzeczywiste dane ze źródeł spółki.
Keywords: opcje; opcje menedżerskie; spółki; akcjonariusze; kierownictwo; akcje; wycena opcji; wynagrodzenia; spółka PKN ORLEN