Biznes plan jako droga do sukcesu - Tabor, Daniel (My University, 2012)
Przedmiotem niniejszej pracy jest sporządzenie biznes planu na przykładzie firmy remontowo – budowlanej „REM – BUD”. Celem niniejszej pracy jest ukazanie, że poprawnie sporządzony biznes plan jest gwarancją sukcesu każdego przedsiębiorstwa. Daje on wytyczne nie tylko właścicielowi i kadrze menedżerskiej, ale również pracownikom i instytucją zewnętrznym. Niniejsza praca składa się zarówno z części teoretycznej, w której zostały omówione teoretyczne podstawy biznes planu, jak również z części praktycznej, która stanowi badawczą część tejże pracy i jest zarazem ostatnim rozdziałem. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym została zawarta istota biznes planu, jego rodzaje i cechy. Omówione także zostały cele biznes planu i jego zakres. Oprócz tego zostały przedstawione funkcje i metody opracowania biznes planu. W rozdziale drugim zostały przedstawione zasady konstrukcji biznes planu oraz jego struktura. Opisane zostały także elementy planu finansowego, które muszą być umieszczone w tym planie. Na samym końcu omówiono zastosowania biznes planu. Trzeci i zarazem ostatni rozdział stanowi empiryczną część pracy. W rozdziale tym opracowany został biznes plan na przykładzie firmy remontowo – budowlanej „REM – BUD” w Tarnowie. Niniejszą pracę pisano wykorzystując pozycje książkowe w języku polskim oraz dokumenty pozyskane z firmy remontowo – budowlanej „REM – BUD”.
Business plan as a road to success
Keywords: biznes plan; przedsiębiorstwo; rozwój firmy