Aspekty zarządzania zasobami ludzkimi w restrukturyzacji zatrudnienia na przykładzie Obszaru Telekomunikacji w Nowym Sączu - Wnękowicz Halina (My University, 2003)
Najwięcej problemów przysparza restrukturyzacja organizacyjna, gdyż to tu najtrudniej osiągnąć powodzenie. Powoduje ona bowiem dezorganizację w firmie. Wzrasta więc prawdopodobieństwo wystąpienia niekorzystnych zjawisk, którym najczęściej towarzyszy także utrata kompetencji, jako rezultat porzucenia dotychczasowych rutynowych zachowań. Przyczynia się również do dezorganizacji w powiązaniach z otoczeniem, a jest to newralgiczny obszar funkcjonowania organizacji rynkowej. Odbudowa zerwanych więzi z otoczeniem zawsze jest bardzo kosztowna ze względu na czas i pieniądze. Głównym celem pracy jest analiza zarządzania zasobami ludzkimi w procesie restrukturyzacji firmy na przykładzie TP S.A. Obszaru Telekomunikacji w Nowym Sączu i propozycja powstrzymania negatywnej sytuacji kadrowej jakim jest zwalnianie pracowników.
Keywords: restrukturyzacja; przyczyny zmian restrukturyzacyjnych; procesy restrukturyzacyjne; restrukturyzacja zatrudnienia; restrukturyzacja TP S.A. w Nowym Sączu; polityka kadrowa