Wycena przedsiębiorstwa alternatywnymi metodami DCF oraz EVA na przykładzie Grupy Kapitałowej Rainbow Tours S.A. - Pałczyński, Adam (My University, 2012)
Dzisiejsza gospodarka rynkowa z wielu względów wymusza poznanie rzeczywistej wartości przedsiębiorstwa. Niniejsza praca omawia i analizuje złożony proces jakim jest wycena wartości przedsiębiorstwa. W empirycznej części pracy dokonano wyceny wartości Grupy Kapitałowej Rainbow Tours S.A. przy wykorzystaniu metod zdyskontowanych przepływów pieniężnych (DCF) oraz ekonomicznej wartości dodanej (EVA). Analizując proces wyceny zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej ukazano jak oszacować prawdziwą wartość danego przedsiębiorstwa i tym samym poddać weryfikacji rynkową wycenę wartości przedsiębiorstwa. Wyceniając wartość spółki Rainbow Tours S.A. dwiema alternatywnymi metodami DCF oraz EVA ukazano zgodność obydwu modeli. Wartość spółki szacowana dwiema metodami okazała się identyczna dla obydwu metod pomimo różnych aspektów jakie akcentuje każda z metod.

Today’s market realities for many reasons forces to discover actual value of the company. The paper disscuses and analyzes complex process which is company valuation. The empirical part of the thesis contains valuation of Rainbow Tours S.A. Capital Group using discounted cash flow (DCF) and economic value added (EVA) methods. By analyzing the valuation process from both the theoretical and empirical side there was illustrated how to estimate real value of a company and verified market value. Measuring the value of Rainbow Tours S.A. using two alterantive methods DCF and EVA there was shown the compatibilty of this two models. The value of the company estimated using two methods proved to be identical for both, despite various aspect that both methods emphasize.
Company valuation using alternative DCF and EVA methods on the example of Rainbow Tours S.A. Capital Group
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; wycena przedsiębiorstwa; metody wyceny przedsiębiorstwa; wycena wartości przedsiębiorstwa