Struktura wydatków gminy wiejskiej a oczekiwania mieszkańców. Przypadek gminy Grybów - Kmak, Urszula (My University, 2011)
W pracy poruszona została tematyka związana z podstawową jednostką samorządu terytorialnego - gminą, w szczególności kwestia wydatków gminy. Celem pracy było porównanie rzeczywistej struktury wydatków przedmiotowej Gminy ze strukturą pożądaną i przez jej mieszkańców. Aby uzyskać niezbędne dane przeprowadzona została ankieta wśród społeczności Gminy. Badanie odbyło się na terenie Urzędu Gminy opisywanej jednostki. Próba liczyła 150 respondentów w wieku od 18 do około 65 lat. W pracy poddano weryfikacji następującą hipotezę: Preferencje mieszkańców Gminy związane ze strukturą (hierarchią) wydatków budżetowych są zbieżne z rzeczywistą strukturą (hierarchią). W celu weryfikacji hipotezy posłużono się współczynnikiem korelacji rang Spearmana. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, iż występuje umiarkowana korelacja pomiędzy strukturą wydatków gminy na poszczególne zadania a hierarchią uszeregowania tych zadań przez mieszkańców.

This work talked over the issue connected with basic unit of local government – community, especially the issue of communal expenditure. The aim of this working was to compare factual structure of communal expenditure with the structure expected by its inhabitants. There was carried out the questionnaire among inhabitants to obtain essential information. The research was held on the area of Community Department. 150 interlocutors aged from 18 to about 65 took part in this research. This working verified assumption: inhabitants’ preferences connected with expenditure structure converge to factual structure. Spearman’s rank correlation coefficient was used to verify the assumption. As a results of researches it is stated that there is a moderate correlation between structure of communal expenditure for individual tasks and inhabitants’ ranking hierarchy.
The structure of the rural community's expenditure and inhabitants' expectations. Grybów community case
Keywords: samorząd terytorialny; gmina Grybów; Urząd Gminy Grybów; zadania gminy; dochodu i wydatki podstawowych jednostek samorządu terytorialnego; współczynnik korelacji rang Spearmana; local government; Grybów community; Grybów Community Department; community’s tasks; incomes and expenditure of basic local government’s units; Spearman’s rank correlation coefficient