Bezpieczeństwo office bankingu na przykładzie systemu Multicash Pro - Głąb Michał (My University, 2006)
Bezpieczeństwo jest nieodłączną cechą bankowości elektronicznej od samego jej początku. Zarówno w badaniach naukowych jak i w praktyce szuka się skutecznej metody zabezpieczenia systemów bankowości elektronicznej. Metody, która w pewnym stopniu wykluczy lub też ograniczy zagrożenia występujące podczas transakcji. Szczególne znaczenie w rozwoju zabezpieczeń ma stosowanie różnorodnych metod kryptograficznych, wykorzystujących algorytmy będące matematycznymi kombinacjami liczb i liter. Naturalnym bodźcem rozwoju zabezpieczeń stał się systematyczny wzrost wartości transakcji w Internecie. Pomimo tego, że obecnie stosowane rozwiązania techniczne zapewniają niezbędny poziom bezpieczeństwa transakcji finansowych przeprowadzanych droga elektroniczną, nadal widoczna jest bariera psychologiczna. Wpływa ona dość skutecznie na decyzje instytucji i klientów indywidualnych decydujących się na korzystanie z transakcji elektronicznych. Głównym założeniem niniejszej pracy jest omówienie metod kryptografii zastosowanych w systemach bankowości elektronicznej. Szczególnie istotną kwestią jest sama analiza metod, które stanowią podstawową ochronę naszych danych. Opierając swój opis na systemie MultiCash, możliwy więc staje się ostateczny cel, czyli prezentacja najpopularniejszych zabezpieczeń stosowanych przez banki oraz potwierdzenie tezy, iż MultiCash jest bezpiecznym systemem office bankingu. Podjęto rozważania na temat bankowości elektronicznej, co pozwoliło na przeanalizowanie pojęcia bankowości elektronicznej, jej definicji oraz klasyfikacji. Dodatkowo omówiono bezpieczeństwo bankowych usług elektronicznych z uwzględnieniem możliwych zagrożeń. Na tym tle wskazano rolę kryptografii i jej technologii jako metodologię stosowaną przez banki. Omówiono system office banking ze szczególnym uwzględnieniem systemu MultiCash, jego charakterystyki i bezpieczeństwa. Przedstawiono szczegółowe omówienie i opisanie każdego elementu składającego się na bezpieczeństwo systemu MultiCash.
Keywords: bankowość elektroniczna; bezpieczeństwo transakcji bankowych; metody kryptografii; ochrona danych; system MultiCash; office banking