Polityka zagraniczna Japonii u progu XXI wieku. Uwarunkowania historyczne i nowe wyzwania - Kwiatkowska Marta (My University, 2008)
Niniejsza praca ma na celu analizę polityki zagranicznej Japonii u progu XXI wieku oraz przedstawienie charakterystyki uwarunkowań historycznych i nowych wyzwań. W pracy opisano historię transformacji japońskich stosunków międzynarodowych, zaprezentowano formowanie się nowego państwa i społeczeństwa japońskiego oraz nakreślono opcje, możliwości i przyszłość Japonii.
Japanese foreign policy on the threshold of the XXI century. Historical conditionings and new challenges.
Keywords: polityka zagraniczna Japonii; restauracja Meiji i Datsu-A-Nyu-Ou; Japonia powojenna; sojusze Japonii; polityka atomowa; spory terytorialne