Aspekty marketingowe i strategiczne analizy działalności firmy na przykładzie INCO-VERITAS S.A - Kuczaj, Monika (My University, 2006)
Celem pracy jest prezentacja zagadnień związanych z wykorzystaniem instrumentów marketingu mix w działalności firmy INCO-VERITAS S.A, która funkcjonuje na polskim rynku wyrobów ściernych. Realizacja tego celu nastąpiła przy wykorzystaniu metod: analizy SWOT, analizy konkurencji i rynku, a także bacznej analizy procesów występujących na polskim rynku wyrobów ściernych. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym rozdziale ujęto teoretyczne podstawy marketingu. Przedstawiono pojęcie marketingu mix, jego istotę i elementy. Opisano także relacje między elementami marketingu-mix. Drugi rozdział poświęcony jest prezentacji firmy INCO-VERITAS, jej historii, misji i analizie konkurencji. W trzecim rozdziale scharakteryzowano analizę cyklu życia produktu, stan badań marketingowych w firmie oraz analizę SWOT. Natomiast ostatni fragment pracy ukazuje sposób wykorzystania elementów marketingu mix w działalności firmy INCO-VERITAS S.A. W rozdziale tym przedstawiono politykę asortymentową i cenową firmy, system dystrybucji i elementy promotion-mix.
Strategic and marketing aspects of business activity based on INCO-VERITAS Company
Keywords: badania marketingowe; marketing-mix; misja przedsiębiorstwa; analiza SWOT