Analiza budżetu jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Czchów - Bagińska, Joanna (My University, 2008)
Niniejsza praca ma na celu zaprezentowanie pogłębionej analizy budżetu gminy. Przykładem empirycznym, na którym opierać się będzie ta analiza, jest budżet gminy Czchów w latach 2002 – 2007. Główną przesłanką rozważań jest przedstawienie źródeł dochodów budżetu, struktury, a także celów, na które środki zostały przekazane i w konsekwencji ocena trafności podjętych decyzji. Ponadto celem podjęcia tego rozważania, jest również uświadomienie osobom opracowującym budżety, iż jeżeli będą w stanie dostrzec dookoła siebie trudności i niedoskonałości dnia codziennego, wówczas mogą wpływać na ich poprawę, przeznaczając środki finansowe w te najbardziej istotne miejsca. Przykładem, gdzie taka sytuacja ma miejsce jest właśnie gmina Czchów, która poprzez mądrą politykę realizuje swoje aspiracje i założenia. Praca niniejsza stanowi próbę udzielenia odpowiedzi na pytania, czy ważne dla funkcjonowania gminy jest opracowanie trafnego budżetu oraz czy gmina Czchów taki optymalny budżet w badanym okresie potrafiła uchwalić i realizować.
Analysis of budget of the unit of self - government exampled on the community Czchow
Keywords: gmina; budżet gminy; budżet samorządu terytorialnego; analiza finansowa