Zwalnianie pracowników - Fryt, Joanna (My University, 2007)
Głównym celem pracy jest naświetlenie problemu derekrutacji pracowników w procesie zarządzania zasobami ludzkimi, zarówno aspekt prawny jak i gospodarczy z punktu widzenia pracodawcy. Ogólnie praca została podzielona na część teoretyczną oraz empiryczną. W pierwszym rozdziale części teoretycznej wyjaśniono, czym właściwie jest zarządzanie zasobami ludzkimi. W drugim przedstawiono krótką historię tej dziedziny nauki oraz funkcji personalnej organizacji. Ostatnią część tego podrozdziału poświęcono tematowi zmniejszania zatrudnienia przez firmy. W drugim rozdziale szerzej opisano procedury zwalniania pracowników. Poruszono aspekty takie jak: zwalnianie jako element procesu personalnego, prawo pracy w zakresie rozwiązania stosunku pracy wyróżniając zwolnienia dobrowolne oraz wymuszone. Części empirycznej zaprojektowano badania na temat zwalniania pracowników. Opisany zostanie przebieg badania i skonstruowana zostanie ankieta. W ostatnim rozdziale przedstawiono szczegółowe wyniki tych badań i ich podsumowanie.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; funkcja personalna; stosunek pracy; zwolnienie pracownika