Analiza systemów motywowania i oceniania pracowników na przykładzie Komendy Powiatowej Policji w Brzesku - Górowski, Daniel (My University, 2012)
Głównym celem pracy jest charakterystyka systemu oceniania i motywacji na przykładzie Komendy Powiatowej Policji w Brzesku. W związku z tym praca została podzielona na cztery części: dwie teoretyczne oraz dwie o charakterze analityczno-badawczym. W rozdziale pierwszym zaprezentowano definicję terminów motywacja i motywowanie. Przedstawiono również podstawowe teorie motywacji, oraz scharakteryzowano proces tworzenia systemów motywacyjnych, główne narzędzia motywacyjne. W rozdziale drugim zaprezentowano zagadnienia związane z ocenianiem pracowników. Wyjaśniono pojęcie oceniania oraz zaprezentowano cele tego działania. Ponadto wymieniono i scharakteryzowano najczęściej stosowane metody oceniania pracowników oraz omówiono kwestie związane z istotną rolą systemu okresowych ocen pracowniczych. W trzecim rozdziale pracy scharakteryzowano miejsce badań, mianowicie Komendę Powiatową Policji w Brzesku. Na podstawie regulaminu tej instytucji określono podstawowe zasady działania jednostki, a także zaprezentowania zadania przypisane poszczególnym komórkom organizacyjnych Komendy. Zaprezentowano również kierownictwo Komendy i wskazano na podległe jej jednostki. Rozdział czwarty, zawiera metodologię prowadzonych badań oraz wyniki przeprowadzonego sondażu diagnostycznego na grupie trzydziestu pracowników Wydziału Kryminalnego i Dochodzeniowo-Śledczego Komendy Powiatowej Policji w Brzesku. Podsumowując wyniki badań i całość pracy należy zaznaczyć, że większość pracowników Komendy jest zadowolona z obecnego miejsca zatrudnienia (przyznało to otwarcie 70% badanych) i nie myśli obecnie o zmianie pracy (70%).
Systems analysis to motivate and evaluate employees on the example of the District Police Headquarters in Brzesko
Keywords: motywacja; motywowanie; system motywacyjny; ocena pracowników; zarządzanie zasobami ludzkimi; policja