System finansowania świadczeń emerytalno-rentowych w Polsce na tle rozwiązań międzynarodowych - Wolak Bogumiła (My University, 2003)
Celem pracy jest analiza systemu finansowania świadczeń emerytalno-rentowych w Polsce na tle rozwiązań międzynarodowych. Przedstawiono istotę świadczeń emerytalno-rentowych oraz dokonano opisu kryzysu repartycyjnego systemu emerytalnego w Polsce na tle rozwiązań krajów zachodnich. Zaprezentowano charakterystykę trójfilarowego systemu emerytalnego w Polsce.
Keywords: świadczenia emerytalno-rentowe; repartycyjny system emerytalny; system trójfilarowy; kapitałowy system emerytalny; reforma emerytalna w Polsce; modele finansowania świadczeń emerytalnych; reforma ZUS