Nowoczesne systemy inwestowania kapitału na rynku finansowym - Bugla Patryk (My University, 2007)
Tematem niniejszej pracy jest przedstawienie nowoczesnych systemów, dzięki którym inwestorzy mogą uzyskiwać lepsze wyniki finansowe, niż tylko lokując je w zwykłych funduszach inwestycyjnych lub na oprocentowanych lokatach bankowych, a które mimo wysokich zysków dają akceptowalną stopę ryzyka. Dla inwestorów chcących ulokować swoje środki jest bardzo dużo możliwości, nie zawsze jednak wiadomo czy lokaty są opłacalne. Najważniejsze nasuwające się pytanie to: „jaki jest poziom zysku do ryzyka”, i dzięki temu, rozsądnie lokujący swój kapitał inwestorzy mają możliwość przetrwania podczas czasowych korekt, lub nawet długotrwałej bessy. Celem pracy było wykazanie, że powiększanie swoich środków nie jest tylko ściśle związane z giełdą papierów wartościowych, lecz istnieją również inne sposoby, czasem nawet bardziej efektywne w stopie zwrotu, jak na przykład numizmatyka w skali hurtowej. Praca pokazuje, w jaki sposób skutecznie składać portfel inwestycyjny oraz jak zabezpieczać te z jego składników, które są najbardziej narażone na ryzyko zewnętrzne.
Modern systems of capital investments at the financial market
Keywords: inwestycje kapitałowe; ryzyko a stopa zwrotu z inwestycji; opcje; rynek finansowy; portfel inwestycyjny; nieruchomości jako forma zabezpieczenia