Zjawisko bezrobocia na terenie powiatu nowosądeckiego ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji osób niepełnosprawnych - Nastrzak, Dawid (My University, 2012)
Celem mojej pracy jest ukazanie problemu bezrobocia, szczególnie uwzględniając pozycję osób niepełnosprawnych na rynku pracy na terenie powiatu nowosądeckiego. Jako hipotezę badawczą chciałbym przyjąć zdanie „W powiecie nowosądeckim działania PUP skutecznie aktywizują osoby niepełnosprawne na rynku pracy”. Pracę podzieliłem na cztery rozdziały. Pierwszy z nich ma ukazać teoretyczne aspekty związane z bezrobociem, przyczyny i skutki powstania tego zjawiska oraz zagadnienia z nim związane. W rozdziale drugim przedstawię pozycję jaką osoby niepełnosprawne zajmują na rynku pracy. Wspomnę o samym pojęciu niepełnosprawności, rodzajach niepełnosprawności, a także możliwościach zatrudnienia osób posiadających orzeczenie o niepełnosprawności. W kilku słowach zostało również scharakteryzowane stanowisko Unii Europejskiej w stosunku do osób niepełnosprawnych, a także rola Państwowego Funduszu Rehabilitacji osób niepełnosprawnych (PFRON) przy tworzeniu nowych miejsc pracy. Rozdział trzeci zawiera analizę sytuacji na rynku pracy na terenie powiatu nowosądeckiego obejmującą sytuację gospodarczą, demograficzną, strukturę oraz rozmiar zjawiska bezrobocia oraz skuteczność walki z nim. W ostatnim czwartym rozdziale staram się ocenić możliwości podjęcia pracy przez osoby niepełnosprawne zarejestrowane w PUP dla powiatu nowosądeckiego. Odnosząc się do postawionej na początku hipotezy badawczej możemy powiedzieć, iż mimo działań PUP osoby niepełnosprawne są nadal mało aktywne zawodowo. Przyczyn takiej sytuacji należy szukać zarówno po stronie takich osób, jak również po stronie wszelkich przepisów naszego państwa.
Unemployment as a phenomenon taking into consideration the situation of the disabled people in Nowy Sącz district
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; zatrudnienie osób; osoby niepełnosprawne