Aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu w Nowym Sączu - Głąb, Marek (My University, 2012)
Tematem mojej pracy licencjackiej są „Aktywne formy przeciwdziałania bezrobociu w Nowym Sączu”. W oparciu o wybraną przeze mnie literaturę w pierwszym rozdziale dokładnie zostało wyjaśnione pojęcie rynku pracy, natomiast drugi rozdział wyjaśnia społeczno ekonomiczne aspekty bezrobocia. Trzeci rozdział pozwala zapoznać się szczegółowo z obecną sytuacją społeczno-gospodarczą w Nowym Sączu co w dalszej części pracy pozwoliło ocenić skuteczność Sądeckiego Urzędu Pracy w walce z bezrobociem. Do dokładnej oceny efektywności w ramach projektu „Samozatrudnienie Umiejętności Praca” w Sądeckim Urzędzie Pracy posłużyły: „Analiza Statystyczna Nowy Sącz 2011” oraz wyniki badań przeprowadzone przez firmę InfoAudit Sp. z o.o. Szczegółowe zapoznanie się z tematem pozwoliło wyciągnąć wnioski, w których Sądecki Urząd Pracy realizując projekty przynosi zamierzone efekty, aczkolwiek nie wykorzystuje w pełni ich możliwości.

The subject of my thesis is "Active forms of counteracting unemployment in Nowy Sącz". In the first chapter I thoroughly explained the concept of the labour market, while the second chapter explains the socio economic aspects of unemployment. To assess the effectiveness of the Office's Work in the fight against unemployment in the region I familiarize in detail with the current socio-economic situation in Nowy Sącz. In chapter four I used the results of research carried out by the company InfoAudit SP. and Polish Employment Office "Statistical Analysis of Nowy Sącz 2011" to evaluate efficiency of the project "Self employment Skills Work" (Labour Office in Nowy Sacz), with conclusion that project brings the intended effects but does not use fully of their capabilities.
Active forms of counteracting unemployment in Nowy Sącz
Keywords: rynek pracy; bezrobocie; przeciwdziałanie bezrobociu w Nowym Sączu; joblessness; counteraction joblessness in Nowy Sącz; project „Samozatrudnienie Umiejętności Praca”; projekt „Samozatrudnienie Umiejętności Praca”; labor market