Reelekcja wójtów i burmistrzów w gminach powiatu nowosądeckiego na podstawie wyników wyborów samorządowych w roku 2006 oraz 2010 - Morańda, Paweł (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest analiza wyborów samorządowych w powiecie nowosądeckim w 2006 roku oraz w 2010 pod kątem reelekcji burmistrzów oraz wójtów. Za główną tezę uznano, iż reelekcja w wyborach samorządowych jest zjawiskiem częstym. Praca jest próbą udowodnienia, iż w badanym powiecie przy władzy są ci sami ludzie oraz zdiagnozowania czynników wpływających na fenomen reelekcji burmistrzów oraz wójtów. Analiza opisywanej problematyki doczekała się wielu opracowań. Podstawowe źródło niniejszej pracy stanowią dane Państwowej Komisji Wyborczej dotyczące wyborów samorządowych w powiecie nowosądeckim w latach 2006 oraz 2010. Kluczowym źródłem dla opracowania I rozdziału jest ustawa z dnia 20 czerwca 2002 roku o bezpośrednim wyborze wójta, burmistrza oraz prezydenta miasta. Ustawa ta wzmacnia kompetencje przedstawicieli władzy lokalnej. Jeśli chodzi o analizę reelekcji pod kątem teoretycznym głównie bazowano na opracowaniu W. Cwaliny i A. Falkowskiego „Marketing polityczny perspektywa psychologiczna”. Książka ta świetnie ilustruje znaczenie, rozwój oraz możliwości wpływu marketingu politycznego na wyborcę. Opisuje także szereg zjawisk psychologicznych działających na wyborcę, które sprzyjają reelekcji.
Re-election of commune administrators and mayors communes of the Nowy Sącz district based on the self-government outcomes of the election in 2006 and 2010
Keywords: samorządy; powiat nowosądecki; burmistrz; marketing polityczny