Ocena zdolności kredytowej w procesie ograniczania ryzyka kredytowego w Banku Spółdzielczym w Limanowej - Rapacz, Halina (My University, 2014)
W ostatnich latach coraz częściej można się spotkać z terminem „ryzyko kredytowe”. Ryzyko przejawia się w każdej dziedzinie życia związanej z podejmowaniem decyzji. We współczesnym świecie ryzyko kredytowe stanowi poważne źródło niestabilności finansowej każdego podmiotu gospodarczego, dlatego też ważnym problemem jest stosowanie skutecznych metod minimalizacji ryzyka i dostosowania do warunków panujących w gospodarce. Celem niniejszej pracy jest identyfikacja zjawiska związanego z ryzykiem kredytowym, rozpoznanie jego źródła oraz ustalenie sposobów jego minimalizacji w działalności kredytowej banków oraz sporządzenie analizy oceny zdolności kredytowej kredytobiorcy. Przez zdolność kredytową rozumie się zdolność spłaty zaciągniętego kredytu wraz z odsetkami w terminach określonych w umowie. W pracy wykorzystano literaturę na temat metod oceny ryzyka kredytowego oraz oceny wiarygodności kredytowej, a także materiały i dane bankowe na podstawie których przeprowadzono analizę zdolności kredytowej podmiotu gospodarczego. Wniosek o kredyt został złożony w Banku Spółdzielczym w Limanowej. W oparciu o przeprowadzoną analizę ilościową i jakościową wywnioskowano, że podmiot gospodarczy posiada zdolność kredytową.

In recent years, one can encounter the term ‘credit risk’ more and more often. Risk is inherent in any sphere of life related to decision-making. In the contemporary world, credit risk is becoming a significant source of the lack of financial stability of each business entity, therefore, it is important to apply effective methods aiming at minimizing credit risk and at adapting to the market conditions.The purpose of this thesis is to identify the phenomenon of credit risk, to diagnose its source and to determine ways to minimize credit risk in banking lending operations as well as to prepare an assessment of the lender’s creditworthiness. Creditworthiness is understood as the lender’s ability to pay back the loan including interest on the loan as set forth in the contract. The thesis is based on the literature review concerning methods of credit risk assessment and lender’s creditworthiness assessment as well as on information and data obtained from the Bank, which provided the basis for performing the assessment of creditworthiness of a business entity. The loan application was filed at Bank Spółdzielczy in Limanowa. The results of the quantitative and qualitative analysis which was conducted indicate that the business entity in question has a good credit rating.
The Creditworthiness Assessment in the Process of Credit Risk Limiting at Bank Spółdzielczy in Limanowa
Keywords: ryzyko kredytowe; niestabilność finansowa; minimalizacja ryzyka kredytowego; ocena zdolności kredytowej; kredyt bankowy; działalność gospodarcza; credit risk; financial instability; minimizing credit risk; credit rating assessment; bank loan; business activity