Rola i znaczenie HELP DESK w funkcjonowaniu firmy - Jachimowski, Karol (My University, 2005)
Niniejsza praca ma na celu przybliżenie systemów zarządzania zgłoszeniami serwisowymi, przedstawienie ścieżki kariery pracownika Help Desk z mapą umiejętności potrzebnych w tej branży IT, oraz ukazanie roli jednostki Help Desk w funkcjonowaniu firmy na przykładzie rozwiązania Case Study z ogólnopolskiego konkursu Grasz o Staż edycja 2004. Dołączone oprogramowanie stworzone na potrzeby tej pracy magisterskiej stosowane jest jako narzędzie diagnostyczne w codziennej pracy pracownika Help Desk Centrum Komputerowego w Wyższej Szkole Biznesu w Nowym Sączu. W pierwszym rozdziale przestawiono strukturę jednostki Help Desk w firmie ,wewnętrzne procesy ITIL , oraz scharakteryzowano umowy SLA. Rozdział drugi poświęcony jest bezpieczeństwu. Omówiono w nim poziomy bezpieczeństwa na podstawie "Orange Book" ,oraz zastosowanie polityki bezpieczeństwa w firmach. W rozdziale trzecim przedstawiono używane technologie IT używane do optymalizacji procesów Help Desk .
Keywords: System Help-Desk; komputerowe wspomaganie zarządzania; programy komputerowe; bezpieczeństwo danych; studium przypadku