Jednostka budżetowa planowania przestrzennego gminy na tle konkurencji rynkowej - Gawlas, Paweł (My University, 2010)
Celem pracy jest ocena konkurencyjności tworzonych w gminach-miastach jednostek budżetowych realizujących zadania związane z planowaniem przestrzennym w stosunku do wykonywania tych zadań przez gminy poprzez przetargi na wolnym rynku. Ocena konkurencyjności zostanie przeprowadzona w oparciu o analizę zebranych danych w następujących zakresach problematyki: • Charakterystyka efektów zarządzania planowaniem przestrzennym w wybranych gminach. • Przedstawienie skali wykonywanych zadań w różnych jednostkach budżetowych. • Zestawienie i porównanie skuteczności zarządzania finansami, tj. wykorzystania budżetów. • Analizę struktury zatrudnienia w wybranych jednostkach budżetowych. • Określenie stopnia zaangażowania prac planistycznych w wybranych gminach. • Koszty i skuteczność działań w przypadkach opracowań planistycznych uzyskanych poprzez zlecenia na wolnym rynku. Przyjętą tezą w pisanej pracy jest wykazanie, że posiadanie jednostki budżetowej planowania przestrzennego przez gminę zapewnia większą efektywność i jakość wykonywanych zadań w zakresie gospodarki przestrzennej. W pracy wystąpi analiza danych z miast posiadających jednostki budżetowe do celów realizacji zadań w zakresie gospodarki przestrzennej, w tym budżetów jednostek w proporcji do ilości opracowań wykonywanych planów z porównaniem ich wielkości terytorialnych.
Land use planning budgetary unit of commune against free market
Keywords: konkurencyjność; jednostka budżetowa; ocena konkurencyjności; zagospodarwanie przestrzenne; planowanie