Etyka w biznesie - analiza nieetycznych zachowań na podstawie wybranych przedsiębiorstw - Stefanik, Kornelia (My University, 2011)
Tematem poniższej pracy jest „Etyka w biznesie - analiza nieetycznych zachowań na podstawie wybranych przedsiębiorstw", która przedstawia moralne aspekty prowadzenia działalności gospodarczej we współczesnym świecie oraz problemy, przed jakimi niektórzy przedsiębiorcy stają. W pracy poruszone zostały nie tylko problemy etyczne, ale również przeanalizowane zostały sposoby radzenia sobie z problemem oraz konsekwencje podejmowania nieuczciwej formy prowadzenia firmy. W napisaniu pracy wykorzystane zostały informacje wtórne zebrane podczas analizy literatury tematu. W pracy omówione zostały przypadki czterech firm: Jerónimo Martins Dystrybucja, Roche Holding AG, ANIMEX oraz Lafarge, dzięki czemu możliwe było poruszenie tematu z kilku stron - od strony zarządzania kadrami, poprzez korupcję aż do „sabotażu” rynku poprzez nieuczciwe zawieranie umów kartelowych. Przedstawione w pracy przykłady pokazują taktyki radzenia sobie z problemem – w przypadku grupy Jerónimo Martins Dystrybucja jest to skandaliczne wypieranie się faktów, oszczerstwo czy kolejne manipulacje, natomiast w przypadku firmy Lafarge – przyznanie się do błędu oraz chęć poprawy sytuacji. Dodatkowo przedstawiono sposoby radzenia sobie z nieetycznymi zachowaniami poszczególnych firm nie tylko od strony samego przedsiębiorstwa, ale również od strony gospodarki.

The theme of this paper is "Ethics in Business – an analysis of unethical behavior on the basis of selected companies", which presents the moral aspects of doing business in the modern world and the problems some businesses face. In this work, not only the ethical issues have been addressed but also ways of dealing with the problem and the consequences of taking an unfair form of conducting business are analyzed. Inwriting this work secondary information were used gathered during the analysis of the literature of this topic. In this paper four cases of four companies have been introduced: Jeronimo Martins Distribution, Roche Holding AG, ANIMEX and Lafarge, what enabled to discuss the problem from different angles - from human resources management, through corruption down to "sabotage" of the market by unfair collusive agreements. In this thesis there are presented examples of tactics which have been undertaken to deal with the problem - in the case of Jeronimo Martins Distribution group the tactic has been outrageous - denial of the facts, slander, or further manipulation, whereas in the case of Lafarge - admitting a mistake and a desire to improve the situation. In addition, this paper presents ways to deal with unethical behaviour of individual companies not only from the angle of a company itself, but also from the side of the economic institutions.
Ethics in Business - an analysis of unethical behaviour on the basis of selected companies
Keywords: etyka; działalność gospodarcza; konkurencyjność; zysk; strata; ethics; conducting business; competitive advantage; profit; loss