Systemy Zarządzania Jakością w drukarnii Flexergis - Hebda, Łukasz (My University, 2012)
W niniejszej pracy, zatytułowanej „Systemy zarządzania jakością w drukarni Flexergis”, w części teoretycznej zaprezentowano rozważania dotyczące kilku kluczowych pojęć, takich jak: jakość, norma, system zarządzania jakością, kompleksowe zarządzanie jakością oraz doskonalenie jakości. Z kolei w części analitycznej scharakteryzowano rolę, miejsce oraz funkcjonowanie systemu zarządzania jakością w drukarni firmy Flexergis, a także oceniono jego działanie. Analiza systemu zarządzania jakością w drukarni Flexergis umożliwiła ustalenie wniosku, że jego działanie zapewnia produkcję wyrobów charakteryzujących się wysoką jakością, a także satysfakcję klientów i pracowników. Jednocześnie okazało się, że w celu dalszego zapewniania wysokiej jakości w działalności firmy niezbędne jest wprowadzenie zmian w niektórych obszarach zarządzania jej kapitałem społecznym.

In this thesis, which is titled `Quality Management systems in Flexergis Printing House`, the elaboration on a few key notions such as: quality, standard, Quality Management System, Total Quality Management and quality improvement have been presented in its theoretical part. As far as its analytical part is concerned, the role, place and functioning of quality management system in Flexergis Printing House have been characterized and the working of the system has also been measured. The analysis of the quality management system in Flexergis Printing House has let us to make a conclusion that its working ensures the high quality of the products being made and the customer and employee satisfaction. At the same time it has occurred that a few changes have to be introduced in some human assets management areas in order to ensure the high quality of the working of the company.
Quality Management System at Flexergis Printing House
Keywords: jakość; norma; system zarządzania jakością; kompleksowe zarządzanie jakością; doskonalenie jakości; quality; standard; quality management system; total quality managment; quality improvement