Aplikacja do obsługi działalności handlowej. - Mróz, Jakub (My University, 2013)
Celem pracy jest zaprojektowanie i utworzenie aplikacji do obsługi działalności handlowej o nazwie „HedgeShop”. Pozwala ona m.in. na podgląd towarów, kontrolę stanów magazynowych, tworzenie zamówień, zapisywanie i drukowanie dokumentów. Docelowym użytkownikiem programu ma być pracownik sklepu. Może on np. zarządzać zamówieniami, fakturami czy reklamacjami. Do edycji tabel, których przeciętny pracownik sklepu nie powinien móc edytować, został stworzony specjalny interfejs administratorski, pojawiający się po zalogowaniu się na konto o najwyższych uprawnieniach. Wszystkie informacje używane przez program zapisywane są w tabelach bazy danych Microsoft SQL Server. Samo oprogramowanie zostało stworzone dla systemu operacyjnego Windows, przynajmniej w wersji 6.0 (Vista). Było ono budowane przy pomocy środowiska programistycznego Microsoft Visual Studio 2012. Praca została napisana w językach C# (funkcjonalność) i XAML (interfejs), a całość oparta jest na wzorcu projektowym MVVM. Połączenie warstwy oprogramowania z warstwą bazodanową odbywa się przy pomocy zbioru technologii Entity Framework. Podczas projektowania aplikacji inspirowano się programami do planowania zasobów przedsiębiorstw jak Comarch ERP Optima czy Enova. Zgodnie z założeniami stawianymi we wstępie, wykonany został program „HedgeShop”. Oprogramowanie to oferuje szeroką funkcjonalność, dostosowaną do wielu branż handlowych. Interfejs programu jest prosty i przejrzysty, co jest niezaprzeczalną zaletą, gdyż dzięki temu nie wymaga on dużej ilości czasu, by nauczyć się z niego korzystać w sposób szybki i efektowny. Zaimplementowany w programie „HedgeShop” panel administratora pozwala zarządzać zawartością tabel bazy danych bez konieczności używania dodatkowego oprogramowania czy znajomości języka SQL, co umożliwia administrowanie nawet osobom niezwiązanym z branżą IT. Ważnym dodatkiem programu są narzędzia ułatwiająca pracę zarówno pracownikom jak i administratorom, pozwalające m.in. na kontrolowanie stanu kasy i magazynu, sprawdzanie statystyk czy śledzenie wydajności pracowników. Kolejną zaletą programu „Hedgeshop” jest łatwość rozszerzania jego funkcjonalności, co zawdzięcza zastosowaniu wzorca projektowego MVVM i rozbudowanym mechanizmom dziedziczenia.
Application that supports trading activities.
Keywords: aplikacje internetowe; programy komputerowe; zasoby przedsiębiorstwa; handel