Niewielka sieć LAN technologie, zagrożenia, konfiguracja serwera - Pawłowski, Paweł (My University, 2007)
Podstawowym celem pracy jest zaprezentowanie wybranych aspektów budowy niewielkich sieci komputerowych i możliwych do zastosowania sieciowych systemów operacyjnych a także w ramach części praktycznej skonfigurowanie i przetestowanie najważniejszych elementów takiej sieci. Praca ta podzielona jest na pięć rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono główne typy sieci komputerowych. W drugiej części pracy skoncentrowano się na budowie sieci komputerowej. Dokonano przeglądu i porównania poszczególnych typów medium transmisyjnego wykorzystywanego w systemach okablowania strukturalnego. Omówiono elementy łączące sieć w jedną spójną całość czyli urządzenia typu: regenerator (wzmacniak), koncentrator (hub), most, przełącznik (switch), ruter i karta sieciowa, streściłem ich cechy funkcjonalne oraz realizowane przez nie procedury. Na koniec zaprezentowano podstawowe typy sieciowych systemów operacyjnych m.in. Novell NetWare, Mac OS X Server, Unix, Linux oraz Windows Server 2003 - najnowszą wersję systemu operacyjnego Windows z linii produktów przeznaczonych dla serwerów. W kolejnym rozdziale skupiono się na sieciowym systemie operacyjnym Windows Server 2003. W rozdziale czwartym opisano zagrożenia płynące ze współdzielenia zasobów w sieci. Ukazano różne rodzaje ataków na lokalną sieć komputerową jak i sposoby przeciwdziałania zagrożeniom. Ostatni rozdział poświęcono bezpieczeństwu w Windows Server 2003. W rozdziale tym krok po kroku przedstawiono sposób konfiguracji oferowanych mechanizmów zabezpieczeń.
Small LAN : technologies, dangers, server configuration
Keywords: sieci komputerowe; system operacyjny; bezpieczeństwo sieci komputerowych