Projektowanie siatki płac w Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej "Luiza" w Zabrzu - Kołodziejczyk, Grzegorz (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie szerokiej gamy metod służących projektowaniu systemu wynagrodzeń oraz wykorzystanie jednej z nich w praktyce. Niniejsza praca składa się zarówno z części teoretycznej, w której omówiłem system wynagradzania pracowników, jak również z części praktycznej, w której została zaprojektowana siatka płac. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym została zawarta istota wynagradzania, jej funkcje i cele oraz omówione zostały poszczególne składniki i formy wynagrodzeń. Oprócz tego zostały scharakteryzowane poszczególne metody projektowania siatki płac. W rozdziale drugim został scharakteryzowany obszar badawczy oraz na podstawie broszury wydanej przez dane przedsiębiorstwo, została opisana struktura organizacyjna oraz proces zarządzania zasobami ludzkimi. Trzeci rozdział stanowi empiryczną część pracy. Na podstawie materiałów udostępnionych przez Górniczą Spółdzielnię Mieszkaniową „LUIZA” zostały opracowane opisy stanowisk, które posłużyły do wyceny punktowej, by na ich podstawie móc opracować siatkę płac. Przy wartościowaniu stanowisk potrzebne jest chłodne podejście do każdego stanowiska pracy i dobrze go ocenić, ale też dobrze dopasować kategorie zaszeregowania, by być konkurencyjnym na rynku pracy i przyjmować jak najlepszych do swojej organizacji. Płacąc za mało jest ryzyko, że najlepsi pracownicy mogą odejść i osłabić potencjał organizacji.
Pay spine desing in "Luiza" Mining Housing Cooperative in Zabrze
Keywords: wynagrodzenia; składniki wynagrodzenia; stanowisko pracy; metoda UMEWAP; spółdzielnia; system płac