Aplikacja internetowa wspomagająca procesy blogowania na przykładzie systemu "Blog Machine" - Kwaśniewski, Grzegorz (My University, 2013)
Projekt "Blog Machine" jest systemem stworzonym dla celów prowadzenia bloga o tematyce związanej z modą. Technologie użyte w projekcie to język programowania C#, serwer bazodanowy MSSQL 2008R2 oraz ASP.NET przy wykorzystaniu framework MVC 4. Głównymi założeniami projektu jest stworzenie systemu umożliwiającego dodawanie postów wraz ze zdjęciami przy wykorzystaniu aplikacji Windows Mobile Phone oraz panelu administracyjnego aplikacji web. W rezultacie zaimplementowania wszystkich założonych funkcjonalności, końcowy użytkownik (administrator) systemu otrzymuje zestaw narzędzi w znacznym stopniu ułatwiający administrowanie serwisu oraz promowanie go po przez uwzględnienie najnowszych trendów związanych z pozycjonowaniem wyników w wyszukiwarkach internetowych. Zastosowanie aplikacji Windows Mobile Phone w znacznym stopniu ułatwia dodawanie krótkich postów wzbogaconych o zdjęcie, co w branży modowej stanowi atut pod względem czasu oraz mobilności. Interfejs użytkownika został zaprojektowany zgodnie z najnowszymi standardami firmy Microsoft w ujęciu „Metro style”. Panel administracyjny posiada wbudowane funkcje dające użytkownikowi pełną kontrolę związaną z treściami dodawanymi przez osoby odwiedzające blog. Możliwość rozwoju systemu może nastąpić poprzez rozbudowę API aplikacji.

The „Blog Machine” project has been created for fashion blogging. Technologies used during the development are as following: C# programming language, data base server MMSQL 2008 R2 and ASP.NET with MVC4 framework. The main assumption of the project was to create a web application that would allow to easily add new posts with photos using Windows Phone Application and administration panel in the web application. As a result of implementing all of the assumed functionalities the end user (administrator) has received set of tools that are allowing to administrate the service with ease and promote it in the web with latest trends in search engine optimization used by internet searchers. Thanks to the usage of Windows Mobile Phone application adding shorts posts with photos is saving time and gives mobility which is advantage in the blogging fashion branch. The user interface was designed with the latest Microsoft standards in accordance to the “Metro style”. The administration panel has built in functionalities which allow to control all content added by the people visiting the blog. There are many ways to develop the system and add more functionalities for example adding new methods to the application API.
Internet application supporting blogging processes in an example of „Blog Machine” system
Keywords: blogging system; CMS; C#; ASP.NET MVC4; MSSQL; blogi