Ocena systemu finansowego małej i średniej firmy na przykładzie „Posesji” Spółki z o.o. w Nowym Sączu – Zarządca Nieruchomości - Stec Joanna (My University, 2004)
System ekonomiczno-finansowy stanowi zbiór określonych prawem instrumentów, zasad i rozwiązań regulujących działalność podmiotów gospodarczych. Jego charakter uzależniony jest od systemu ekonomiczno-społecznego danego kraju, a w jego ramach - od branżowej specyfiki działalności podmiotów gospodarczych oraz od form ich własności. W systemie gospodarki rynkowej ograniczenia swobody decyzyjnej, nakładane przez system ekonomiczno-finansowy na podmioty gospodarcze, są generalnie znacznie mniejsze niż w systemie gospodarki planowej. W obu systemach są one też mniejsze w odniesieniu do podmiotów będących własnością prywatną, a większe dla podmiotów stanowiących własność publiczną. System ekonomiczno-finansowy obejmuje wiele aspektów działalności podmiotów gospodarczych. Przykładowo - we wszystkich systemach gospodarczych obligatoryjne normy dotyczą m.in. zasad prowadzenia rachunkowości i statystyki przedsiębiorstw, rozliczeń pieniężnych, stosunków umownych pomiędzy podmiotami gospodarczymi, bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony środowiska. Założeniem niniejszej pracy jest przedstawienie i ocena istoty i znaczenia systemu finansowego małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce na przykładzie firmy „Posesja” Spółka z o.o. w Nowym Sączu, która jest licencjonowanym zarządcą nieruchomości. Podstawowe źródło pracy stanowią materiały informacyjne Spółki „Posesja” w celu analizy systemu finansowego.
Keywords: MŚP; przedsiębiorczość; finansowanie działalności gospodarczej; analiza ekonomiczna przedsiębiorstwa; rachunkowość w przedsiębiorstwie; bilans; rachunek zysków i strat; system finansowy przedsiębiorstwa; system ekonomiczno-finansowy