Linux jako platforma usług w sieci LAN - Skórnóg, Łukasz (My University, 2007)
Celem pracy jest zarówno prezentacja, jak również przetestowanie systemu operacyjnego Linux w kontekście jego zastosowań sieciowych jako serwera wybranych usług, które są dość powszechnie spotykane i świadczone chociażby w osiedlowych, a nawet korporacyjnych sieciach komputerowych. Wybrane usługi, takie jak: serwer DHCP, SSH, DNS, WWW oraz FTP będą testowane i opisywane głównie od strony administracyjnej, ze szczególnym uwzględnieniem części praktycznej, która opierać się będzie na rzeczywistych przykładach. Wszystkie prezentowane przykłady będą wykonywane na dystrybucji: Debian 3.1 r1”Sarge” z wykorzystaniem środowiska wirtualnego komputera: VMware Workstation 5.0.0. Dzięki temu dokładny obraz Linuksa, na którym będą odbywać się testy wraz z przykładową konfiguracją prezentowanych w tej pracy usług zostanie dodany jako załącznik.
Linux as a platform of network services
Keywords: system operacyjny; sieci komputerowe; serwery; sieć lokalna (LAN)