LewiatanGM - System Zarządzania Zakupami - Jasiński, Marek (My University, 2010)
Firmy produkcyjne swoje zyski w głównej mierze czerpią ze sprzedaży wytworzonego towaru. Tak jak w dzisiejszych czasach nie jest rzeczą trudną znaleźć dobry program do prowadzenia kartoteki magazynowej, to już trudniej o system wspomagania procesu zakupu surowców. Grupa Wiśniowski zajmuje się produkcją bram i ogrodzeń. Na rynku znajduje się od ponad 20 lat. Na obecną chwilę zatrudnionych jest prawie 1100 pracowników. Główny zakład produkcyjny zlokalizowany w miejscowości Wielogłowy jest podzielony na 3 hale produkcyjne. W firmie znajdują się trzy magazyny surowców oraz dwa magazyny półfabrykatów. System Xpertis zastosowany w przedsiębiorstwie nie jest w stanie zapewnić na odpowiednim do potrzeb poziomie ciągle rozwijającej się produkcji obiegu zamówień w firmie. Dlatego postanowiono napisać aplikację, która umożliwi zaawansowaną obsługę procesu zakupu surowców. Głównym celem programu jest możliwość szybkiego wyszukiwania informacji o zamówionych surowcach oraz powiązanie zamówień z konkretnymi poleceniami zakupu wychodzącymi z różnych magazynów. Efektem pierwszych testów oprogramowania było oddanie użytkownikom modułów Polecenia Zakupu i Dostaw AW. Po napisaniu od nowa, moduł zamówienia został ponownie oddany do testów pracownikom zaopatrzenia, a po tygodniu z powodzeniem wdrożony u pozostałych użytkowników. W planach przewidziane jest umożliwienie użytkownikom modułu zamówienia wysyłanie dokumentów do dostawców mailem lub faksem bezpośrednio z listy wprowadzonych zamówień oraz oparcie kontroli dostaw na systemie kodów kreskowych stosowanym w firmie.
LewiatanGM - Purchasing Management System
Keywords: zarządzanie magazynem; automatyczne systemy magazynowe; programy komputerowe; bazy danych; języki programowania