Analiza finansowa na przykładzie firmy „Mipol” spółki jawnej w latach 2007-2010 - Plata, Łukasz (My University, 2012)
Niniejsze opracowanie naukowe dostarcza informacji na temat metod przeprowadzania analizy finansowej na konkretnym przykładzie. Opisano w nim podstawy teoretyczne niezbędne do wyliczenia wartości określonych wskaźników, informujących o rentowności o sytuacji majątkowo-finansowych danej jednostki gospodarczej oraz umożliwiających przeprowadzenie analizy du Ponta. Analizy tej dokonano na podstawie dokumentacji finansowej, a w szczególności bilansu oraz rachunku zysków i strat, firmy „Mipol”.

This study provides information on the methods of financial analysis for a specific example. It describes the theoretical foundation necessary to calculate the value of a set of indicators that tell about the viability of the property and the financial situation of the enterprise and enabling an analysis of du Pont. This analysis was done on the basis of financial records, and in particular the balance sheet and profit and loss account of the "Mipol" company.
Financial analysis on the basis of "Mipol" Company general partnership in the years 2007-2010
Keywords: analiza finansowa; rentowność; wskaźniki; majątek obrotowy; przedsiębiorstwo; ocena; financial analysis; profitability; indexes; current assets; business; evaluation